by

10 tips voor gezonde tanden

Tanden

1 Eet geen suiker

Naast dat je daar je tanden mee red, red je je leven als je suiker laat staan. Suiker wordt een chronisch probleem voor de lever. De lever moet suiker omzetten in glucose, maar kan de hoeveelheid die wij innemen niet aan. De lever kan 4 suikerklontjes per dag omzetten, wij eten er maar liefst 44 per dag!! Ik hoor je nu al denken: “ik echt niet!” Dat dacht ik ook: ik ben nooit een snoeper geweest. Maar toch veranderde mijn leven toen ik ook snelle koolhydraten, fruitsap en alcohol liet staan. Nu zijn mijn tanden ook altijd schoon! Geen vieze plak meer in mijn mond. Verschrikkelijk voelt dat nu als ik een zoet dessert eet en het plakt helemaal aan mijn tanden. Dan wil ik meteen naar de badkamer rennen om mijn tanden te poetsen…

2 Kies voor een fluoride vrije tandpasta

Ja, dat klinkt misschien een beetje vreemd. Ons leven lang zijn wij gebrainwasht om te denken dat fluoride onze tanden redt, maar het is ronduit vergif. Vergif pleegt roofbouw op jouw lichaam, waardoor het lichaam mineralen moet onttrekken uit de botten en de tanden om alle processen goed te laten verlopen.

 

3 Mineraalrijke voeding

Eet netjes je groentes! Met name groene groentes. Maar liefst 2 maaltijden per dag, dus tijdens de lunch eet je een lekkere soep of salade met een vorm van eiwit en wat volle granen. Groente is het hoofdgerecht! Daarna het eiwit, een handje per maaltijd. Bijvoorbeeld 2 eieren. Dan pas de granen, een half handje is al voldoende. Sommige personen kunnen ook prima zonder, sommige kiezen liever een glutenvrij graan zoals gierst en quinoa. Iedereen is anders!

4 Eet dierlijke producten

In verband met het mineraal fosfor en vitamine D en A. Maar niet in de hoeveelheid en kwaliteit die Nederland nu kent. Ik eet maar 1 of 2 keer per week wat vlees, max 75 gram ipv de supermarkt porties van 150 gram. Dat is te veel voor het lichaam om te verteren in 1 maaltijd. Kies altijd voor Biologisch vlees, voor jezelf én voor het dier. Je kan ook kijken naar natuurvlees.
Een vegetariër kan ook prima aan deze bronnen komen door eieren te eten, roomboter en yoghurt. Yoghurt adviseer ik als goed zuivel product, omdat het bacteriecultuur de lactose heeft afgebroken. Biogarde heeft dat ook. Kijk eens naar het merk Weerribben. Je kan ook eens experimenteren met het maken van Kefir

5 Minder brood eten

In granen zit fytinezuur. Fytinezuur zou slecht zijn voor de tanden, ivm het effect op je mineraal opname. Minder brood eten en kiezen voor zuurdesembrood is verstandig. Door de fermentatie die plaatsvind bij zuurdesembrood wordt het fytinezuur afgebroken. Fytinezuur wordt ook afgebroken als je granen, noten en zaden weekt. Eventueel kan je wat citroensap toevoegen om de afbraak te stimuleren. Daarom eet men ‘overnight oats‘.

6 Minder maaltijden en tussendoortjes

Volgens het natuurvoedingspatroon zouden wij genoeg hebben aan 3 maaltijden per dag, zonder tussendoortjes. Ze raden wel aan om fruit niet tijdens de maaltijd te eten, maar een half uur daarvoor. Op deze manier worden je tanden ook minder vaak blootgesteld aan zuren.


7 Maak zelf échte bottenbouillon voor sterke botten en tanden

Bottenbouillon zit bomvol goede mineralen en vitamines voor sterke botten en tanden. Om de mineralen uit de botten te onttrekken moet je appelazijn toevoegen aan de pan met botten. Koop biologische botten of kippenkarkas bij de biologische slager. Laat dit met 1,5 liter water en 2 theelepels appelazijn lekker lang koken. Zeef de bouillon om botsplinters te voorkomen. Giet de hete bouillon in schone jampotjes en doe de deksel erop. Terwijl ze afkoelen trekt de deksel vacuüm. Eventueel kan je de potjes nog even wecken door ze kort in een pan met kokend water te zetten. Dan weet je zeker dat ze goed vacuüm trekken. Hierna zijn ze jaren houdbaar.

8 Gebruik Keltisch zeezout voor extra mineralen

Keltisch Zeezout bevat 86 mineralen, vervang daarom je normale -lege- zout voor Keltisch Zeezout. Bij een gezond dieet word er erg weinig zout gegeten, in dit geval mag je best een korrel Keltisch Zeezout in een glas water doen en opdrinken om je mineralen voorraad aan te vullen. Je kan voor je tandgezondheid ook een zoutspoeling maken!

9 Begin met oil-pulling en tongschrapen

Met een tongschraper haal je de afvalstoffen van je tong. Dit doe je in de ochtend meteen na het wakker worden, voordat je gaat spoelen met olie. Dit is ook een manier van ontgiften.

Oilpulling is een Aryuvedische handeling, het onttrekt afvalstoffen uit de mond in de olie. Het werkt dus ontgiftend. Virgin Kokosolie is ook nog antibacterieel en schimmelwerend.
Nadat je bent opgestaan uit bed, neem je een eetlepel virgin bio kokosolie. Deze kan je eventueel smelten door de eetlepel boven een glas heet water te houden, een hap vaste kokosolie is niet zo lekker… Spoel met de olie je mond door het tussen je tanden door te persen. Probeer dit 20 minuten vol te houden! Ja, dat is lang, maar uit onderzoek is dat nodig om het gewenste effect te bereiken. Ondertussen kan je jezelf wassen en aankleden. Of mediteren! Spuug na 20 minuten de olie uit in de prullenbak. Deze is nu wittig en vol met afvalstoffen die jij nu kwijt bent!

[bol_product_links block_id=”bol_5714aca87afca_selected-products” products=”9200000026410000″ name=”Kokosolie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5714ace929f89_selected-products” products=”9200000051407635″ name=”Tongschraper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

10 Poets eens met kurkumma

Dit komt ook weer uit de Ayurvedische geneeskunde. Kurkumma werkt ontstekingsremmend, samentrekkend en het bleekt je tanden! Je tandenborstel word wel oranje, pas ook op met morsen op kleding. Ga dit niet 3x per dag doen, overdaad schaadt.
Meng gesmolten virgin kokosolie met wat kurkumma en eventueel ook Keltisch Zeezout in een potje. Laat dit weer stollen en bewaar het voor gebruik. Neem dan af en toe een beetje op je tandenborstel.