by

Stap 2: drinken

1377450_74547846Een gezonde levensstijl aanpassen doe je niet in één week. Dat gaat met kleine stapjes. De makkelijkste eerste stap die je kan maken is het schrappen van slechte dranken.  Natuurlijk heb ik het dan over frisdrank zoals cola en 7up, maar ook dubbeldranken en fruitsappen. Deze zitten namelijk bomvol met suikers. Ook met verse fruitsappen krijgt u in één keer het fruitsuiker binnen van 5 of meer vruchten. Wij persen de sappen, terwijl de natuur heeft gezorgt dat fruit vezels bevat, zodat de suiker geleidelijk wordt opgenomen. Daarnaast verliest sap snel zijn voedingswaarde en zal nooit zo vers zijn dan wanneer je je tanden in een vol stuk fruit zet. Hierbij is het dus weer zaak om dichtbij de natuur te blijven staan.  Frisdrank verzuurt ons lichaam. Een verzuurd lichaam word uiteindelijk ziek, vroeg of laat. Om je lichaam te helpen ontzuren, kan je citroenwater drinken. Hè das gek, ontzuren, met een zure citroen! Soms klinkt het niet erg logisch, maar een citroen werkt alkaliserend op het lichaam. Één citroen op een liter water, bij voorkeur drinken op een lege maag, smaakt ook heerlijk fris als frisdrank. Ze adviseren wel een rietje te gebruiken als je het elke dag wilt gaan doen. Om je tanden niet te schaden. Als je zuurgraad in balans is, is het niet meer nodig en kan je het weer doen als je niet lekker bent, als boost. Je kan als vervanging voor frisdrank ook water met munt en bessen een nachtje laten trekken.

1465207_643441295707719_2140785939_nDe overgebleven citroen/sinasappelschillen kan je als kaars gebruiken! Olie is dan brandstof. Ook kan je er schoonmaakmiddel van maken met ¼ azijn en ¾ water.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig valt rauwe cacao onder de superfoods. Deze is in het leven geroepen, omdat onze normale cacao gebrand word. De rauwe, onbewerkte boon bevat meer voedingswaarde dan de gebrande boon. Dat doet mij ook denken aan koffiebonen, wellicht zouden deze als rauwe variant ook meer voedingswaarde geven. Maar misschien loop ik dan op de zaak vooruit. Cacao en koffiebonen bevatten in ieder geval gezonde stofjes, maar varieer en gebruik met mate. Persoonlijk geniet ik wel eens van koffie met rijstmelk gezet in een french press, met een beetje santen (cocos). Herinnert mij aan mijn oma…

Natuurlijk hebben we dan nog thee. De thee uit pakjes staat helaas niet meer dicht bij de natuur. Koop eens een hoeveelheid losse thee, bij een speciaal winkel, liefst zonder theìne (groen, rooibos, witte thee). Wist je dat je de bloesem van elke eetbare fruitboom ook als thee kan zetten. Dat zit bomvol goede stofjes!  Gember thee werkt ontstekingsremmend en is zeer goed bij de griep, verkoudheid of keelpijn. Maar zou je elke dag mogen drinken ter voorkoming van.

Vaak valt men al zo’n 5 kilo af, als men de slechte dranken uit hun levensstijl schrapt.  Veel succes!