bergwandeling bij Manteigas

Gezond eten op vakantie

Op vakantie krijgen we vaak last van obstipatie omdat we ineens anders gaan eten. Onze spijsvertering is dat niet gewend en dan krijgen we ineens problemen. Erg vervelend als je lekker wilt genieten van het leven! Om te zorgen dat je geen verstopping krijgt is het belangrijk dat je genoeg oplosbare vezels eet: groentes en fruit. Ik koop soms gewoon een komkommer, fruit of een blikje mais bij de lokale groenteboer. Ik heb eigenlijk altijd een gedroogd fruit met notenmix op zak. Daarnaast zie je op de foto kokoswater en rijstwafels met chocolade. Niet allemaal supergezond hoor, maar beter dan bladerdeeg snacks en andere dingen, die ik overigens niet meer echt lekker vind. Misschien hebben meer mensen dat al ervaren, dat je smaakpatroon veranderd?

Overnight oats is erg makkelijk mee te nemen en te bereiden. Op de foto links zie je een jampotje met overnight oats, een ei en Engelse thee, als ontbijt onderweg in de trein. Op locatie kan je gemakkelijk overnight oats maken. (Ik boek dan ook alleen voor logies, als ik al iets reserveer)

Als je eerder last hebt van diarree is het handig om psylliumvezels mee te nemen. Hiervan kan een halve eetlepel al genoeg zijn in je ontbijt of toetje.

Zorg dat je genoeg drinkt! Als je naar een warm land gaat, mag je ook best wat keltisch zout in je waterfles doen!

Als je echt heel vaak last hebt, is het handig op een probiotica voor op reis mee te nemen. Pas op met de hoge temperaturen, daar kunnen veel verpakkingen niet tegen. Probactiol Duo van Metagenics belooft daar tegen te kunnen. Het voordeel van deze probiotica is dat er ook een gist in zit die het darmslijmvlies aansterkt.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Vakantie”]

Duurzaam op vakantie

Mijn favoriete manier van vakantie gaan is een vliegtuigticket boeken van 1 bestemming, vanuit een andere bestemming een retour. Dan huur ik een auto, die ik aan het eind van de reis kan inleveren bij het andere vliegveld. Ik gooi een tentje achterin, neem een Lonely Planet mee en ga op reis! Ik boek dan niks en zie wel wat ik tegenkom. Ook erg leerzaam, je komt jezelf wel tegen, of je reisgenoot. Zo heb ik van noord Portugal naar zuid Portugal gereden; in bergen gewandeld, in het binnenland het zoute eten ervaren met het contrast van het duurdere eten in de toeristische gebieden, aan de zee naar anemonen gezocht en een boottocht gemaakt door een natuurgebied.

Erg duurzaam is het helaas niet. Helaas is openbaar vervoer ook niet altijd alles, hopelijk groeit het aantal elektrische auto’s en kan je straks een elektrische auto huren. Je kan je vliegtuig vlucht een beetje compenseren door bij te dragen: http://www.geef.nl/doel/trees-for-travel-stichting

Geld besparen

Je bespaard wel op het gebruik van een reisbureau. Ook kan je gemakkelijk een goedkopere vlucht uitkiezen, door flexibele data. Je kan gemakkelijk onderweg bij een boer eten kopen, en eventueel zelf bereiden, of rauw eten (komkommer, fruit). Aan jou de keuze of je een keer in een motelletje verblijft of uit eten gaat. Misschien hoef je niet eens te douchen, en spring je in een lokaal meertje!