by

Gezond eten

Graag houd ik het voor iedereen simpel en eigenlijk is het dat ook. De natuur is al volmaakt. Wij zijn in wijze volmaakt. Het enige punt is dat wij niet alles meteen kunnen verteren, daarom zijn we gaan koken. Daarom stel ik eigenlijk maar een vraag, die je steeds aan jezelf mag herhalen: wat is het dichtste bij de natuur? Koekjes, snoepjes, gebak, margarine, slavinken, snitzels, vleeswaren en frisdranken zijn allemaal bewerkte producten waar een rij met fabrieken zijn aan te pas gekomen. Probeer zo vers mogelijk te eten. Schrijf voor jezelf eens op wat je allemaal eet of houd echt eens een hele week een eetdagboek bij. Dat helpt enorm om je inzicht te geven van wat er allemaal bewerkt is. Kijk op de ingrediëntenlijst, altijd. Let vooral op toegevoegde suikers, want eigenlijk iedereen is suikerverslaafd gemaakt door onze voedingsindustrie. Die denken namelijk alleen aan hun portefeuille en niet aan onze gezondheid. Door ons verslaafd te maken aan suiker, blijven wij hun producten kopen. Afkicken van suiker duurt in feite 1 of 2 weken. De eerste 2 dagen zal je wellicht hoofdpijn krijgen. Daarna moet je je vitaler gaan voelen en is de trek naar suiker verdwenen. De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen om te stoppen met suiker, omdat ze daar zo’n trek naar hebben. Maar als je begrijpt dat het echt een lichamelijk symptoom is van de verslaving, zie je dat je die moet doorbreken en je daarna vrijheid ervaart. Je smaak beleving veranderd compleet. Een abrikoos smaakt ineens heel zoet. En zo ga je ineens voeding opnieuw ontdekken.

De andere truc die de voedingsindustrie in petto heeft zijn de smaakversterkers. Deze leggen ook onze smaakpupillen plat en hebben nare gevolgen voor ons lichaam. De authentieke smaakversterkers kosten tijd, dat zijn namelijk getrokken vlees boullion en gefermeteerde smaakmakers zoals miso, ze noemen dit de umami smaak. Tijd kost geld, daarom heeft de voedingsindustrie de synthetische smaakversterker E621 gemaakt. Deze gaat ook schuil onder de naam gistextract, vetsin en gehydroliseerd soya-eiwit. (helaas hij zit toch in mijn favoriete pizza… shit!)

Eten van het seizoen
Onze landbouwgrond is arm. Dat is een feit. En de normale landbouw pleegt roofbouw op ons land. Biologisch is beter, voor jou én voor het land. Maar Demeter is nóg beter. Deze geeft namelijk terug aan de aarde. Zij werken zelfs nog met maandstanden. Ik wist niet dat dat nog bestond, daar word ik erg blij van! Je kan prima eten uit onze regio. In kool zit bijvoorbeeld veel vitamine C om de winter door te komen. Maar Nederland was van oorsprong nou niet zo’n rijk land in aanbod. Ik zou vooral uit de regio eten vanuit duurzame overwegingen, niet vanuit gezondheidsoverwegingen.

Gezond eten is niet duurder, niet moeilijker en hartstikke lekker
Het is eigenlijk even duur. Ik eet niet meer elke dag vlees, maar als ik vlees eet is het van goede kwaliteit en dus iets duurder. Ik drink geen frisdrank meer, maar ik koop wel meer noten. En zo zie je dat alles een balans vindt. Gezond eten is helemaal niet moeilijk, het is alleen heel anders dan je wellicht gewend bent. Daar moet je even inkomen en dat vraagt tijd en aandacht. Gezond eten betekend wel voorbereiding. Eigenlijk heb je aan 1 kookmoment genoeg. Tijdens het avondeten zet ik mijn ontbijt en lunch voor de volgende dag al klaar. En meestal ben ik dan nog maar een half uur aan het koken. Ik ga altijd met een lijstje naar de (super)markt, en plan al in wat ik ga maken de komende dagen.

Aandacht dus. Voor jou en voor je eten. En tijdens het eten! Zet de tv uit, zet een lekker muziekje aan of ga op het balkon of in de tuin eten. Proef je eten, kauw! Wees bewust. Sta even stil. Dit is je ont-stress-moment. Als je dit beoefend en zo elk moment van je leven ‘in het moment’ zou kunnen zijn, heb je nooit stress meer. In elk moment, proeven, voelen, ruiken en ervaren. ‘IK BEN’ – aanwezig in elk moment.

Wil je -zeluf doen- onder begeleiding? Zodat je succes boekt zonder frustraties? Ik help je om inzicht te krijgen, zodat je gemotiveerd blijft. Bovendien werk ik met een stappenplan. Maar jij hebt de teugels vast! 😉

Je kan een gesprek aanvragen voor €30: Angela