by

Heilzame kippensoep met een broodje kipburger

Kippensoep

Ingrediënten kippensoep 3/4 porties:

  • Soepfabriek kippen bouillon
  • 3 eetlepels gierst
  • een ui
  • een kwart kool
  • 4 winterpeen
  • een theelepel miso per kop soep
  • peterselie
  • keltisch zout
  • zeewier strooisel
  • klontje roomboter

Ingrediënten kipburger 3/4 porties:

  • Biologische kippendijen
  • kipkruiden zonder toevoegingen
  • 1 ei
  • ongeveer 2 eetlepels kikkererwtenmeel of ander meel
  • keltisch zout

Ingrediënten broodje:

  • Spelt boterhammen 2 per persoon (max 4 personen)
  • gezonde mayo (ik gebruik DL met koolzaadolie)
  • tomaatplakjes
  • Blaadje sla, doe is gek!

 

bereiding:

Dit gerecht heb ik supersnel in elkaar gedraaid dankzij mijn Magimix mini. Als je gezonder gaat eten is het wel erg fijn om een goede keukenmachine te hebben!

Snijd de ui met de keukenmachine, fruit deze aan met roomboter. Haal wat gefruite ui uit de pan en houd deze apart voor op de broodjes. Voeg de kippenbouillon toe als de ui mooi gefruit is en 3 eetlepels gierst. Snijd dan de kool en wortel met de keukenmachine en voeg deze toe aan de soep. Voeg een halve pot water toe, zodat de groenten onder het water staan en gaar zullen koken.

Nu kan je de burgers maken terwijl de soep pruttelt. Doe de kippendijen in de keukenmachine met een eetlepel kruiden, een ei en laat deze eerst goed draaien, voordat je het meel toevoegt. Daarna voeg je het meel toe en mag het gehakt best een beetje een deegbal worden. Zodat het in ieder geval niet meer zo plakt.

Braad deze tot een mooie burger in een pan met roomboter. Smeer de boterhammen in met mayo en beleg het met de tomaatplakjes, gefruite ui. Tadaaa.

En de soep is ondertussen ook klaar. Ik gebruik minimaal water, zodat ik dit mengsel kan bewaren voor lunch of in de vriezer. Dan voeg ik voor gebruik heet water toe. Ook handig op het werk dus! Alleen wel lauwe soep dan.

Ik maak een kom soep af door er een theelepel miso bij te doen, voor de smaak en heilzame werking. Let op: de goede bacteriën van gefermenteerde miso gaan stuk bij een temperatuur hoger van 70 graden! Ik voeg ook een beetje zeewier strooisel toe om jodium binnen te krijgen. Nog wat op smaak brengen met peterselie en keltisch zout. Eetsmakelijk!

Kipburgers kan je ook invriezen en even onder de grill van de oven ontdooien.

mealprepping