by

Insectensteek zwelt op

De laatste tijd hebben steeds meer mensen last van insectenbeten, doordat er een flinke zwelling ontstaat bij de beet. Huisartsen worden druk bezocht.

Voor mij wederom een bevestiging hoe slecht het gesteld staat met de darmflora van onze samenleving. De darmflora? Wat heeft dat er mee te maken?

Histamine: De reactie gebeurt omdat je de histamine die vrijkomt niet goed meer verwerkt. Het histamine verhaal is redelijk ingewikkeld, ik houd het graag simpel. Je darmflora speelt een rol in de histamine afbraak.

Directe verlossing:

  • Pluk weegbree aan de kant van de weg en wrijf deze tussen je handen vrij, zodat het sap vrijkomt. Leg deze op de zwelling met eventueel een doek eromheen.
  • Neem vitamine C als tablet of citroenwater.
  • Neem een anti-histamine tablet of scuttelaria.
  • Drink eventueel ook weegbree thee en gebruik basilicum bij de maaltijd.
  • Tegen de jeuk helpt azijn deppen op de beet.

Al deze producten helpen bij de afbraak van histamine.

weegbree

Drink liever geen alcohol als je last hebt van zo’n zwelling. Het helpt ook als je oplet dat je weinig sterk smakende voeding tot je neemt zoals ananas, tomaten, aardbeien, chocolade. Maar kiest voor neutrale voeding. Vaak zijn dat producten met veel histamine.
Oplossing op de lange termijn: Zorg dat je darmflora in orde is door natuurlijk te eten met vezels en vul je eetpatroon aan met gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas en (echte) zuurkool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *