by

Je lichaam herinnert –alles- wat je meemaakt.

Je lichaam herinnert –alles- wat je meemaakt. Ben je als kind op je hoofd gevallen, mocht je niet mee spelen, werd je broertje voorgetrokken? Je lichaam weet het. Jij wellicht niet meer, maar je lichaam is een perfect opslagkundige materie! Ga je het pad van bewustwording lopen, dan komen oude pijnen naar boven, zodat je deze kunt verwerken. Dan kan ook het lichaam ze loslaten, en wordt je weer vitaal…

Ik vind het nogal –wreed-… Stel; je bent seksueel misbruikt, dan betekend dat dus, dat je het trauma 2x door moet gaan om het achter je te laten. Wie heeft dat nou weer verzonnen? Helaas, het werkt nu eenmaal zo. Trauma’s en emoties worden in je lichaam opgeslagen als je ze niet meteen verwerkt. Ze zorgen voor een onbalans in je energetisch systeem. Zo staan de longen voor verdriet, de lever voor frustratie en boosheid, (wat heb je op je lever, spuw je gal).

In Nederland zijn we gewend om onze emoties te onderdrukken en er niet over te praten. Dit is heel slecht voor onze gezondheid! Verwerken doe je juist door de emotie uit te drukken en er over te praten. Daardoor kan het stromen en komt er geen stagnatie.

Fragmenten uit ‘Sunny side of spirit’ http://www.vpro.nl/programmas/sunny-side-of-spirit.html

De vrouw in het fragment noemt Sunny te rationeel ‘Je voelt niet’. 
In deze documentaire zie je hoe andere culturen omgaan met emoties, ik vind het fascinerend! Nu probeer ik ook mijn emoties te uiten en daarover te praten. Niet iedereen is daar van gediend, helaas. Het wekt weerstand op, omdat de ander uitgenodigd wordt om óók hun emotie te uiten. En dat is moeilijk, dat roept weerstand op. Langzaam vind je nieuwe sociale contacten waarbij dit wél kan. Daarmee maak je echte diepe verbinding, dat is fijn, dat is een feest. Het beloond.

Oordeel nooit over iemand zijn proces. Zie je iemand die overgewicht heeft? Denk dan niet: ‘Wat een dikke koe’, maar denk aan hun levensverhaal en proces en voel compassie. Iedereen is aan het worstelen in zijn eigen verhaal. Als we weer luisteren naar ons lichaam, dan kan de worsteling een samenwerking worden. Je kan je lichaam gebruiken als schattenkaart, als een gids om je antwoorden te vinden.

Lichaamswijsheid

Dit is een stuk lessenstof uit mijn ecourse ‘Vergroot je intuïtie met voeding als tool’

De cursus wordt 1 februari gelanceerd. Schrijf je in op de nieuwsbrief om een email te krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *