by

Natuurlijke cosmetica

oil-cleansing
Net zoals de voedingsindustrie ons misleidt en zorgt dat we verslaafd blijven aan hun product, doet de verzorgingsindustrie dat ook. Bij de voedingsindustrie gaat dat door middel van een suikerverslaving en smaakversterkers. In de verzorgingsindustrie kom je ook in een vicieuze verslavingscirkel terecht. Maar natuurlijk word je huid ook beter en gezonder als je gezonder eet. Sommige voedingsproducenten maken daarvan weer gebruik door ‘beautyfood’ op de markt te zetten. Trap er niet in! Bewerkte producten zijn niet bevorderend voor je gezondheid. Kies voor zoveel mogelijk onbewerkte producten en je zult je vrijer voelen. Vrijer in je portemonnee, vrij van verslavingen -waarvan je niet eens af wist dat ze bestonden- en vrij van de misleidende marketing.

Commerciële producten zijn slecht voor de huid
Scrubben is helemaal hip. Scrub jij? Ik deed dat wel. Wie niet? Je huid voelt daarna lekker zacht aan, een heerlijke verjongingskuur, maar we beschadigen de huid ermee. Waardoor we weer crèmes gaan smeren om uitdroging te voorkomen. Alleen al zeep zorgt dat de huid uitdroogt en we crèmes moeten blijven smeren. Dit is de vicieuze cirkel. Ook elke dag douchen is onnodig en droogt de huid uit. We zouden best wat minder kunnen douchen en meer gebruik kunnen maken van een washand. De huid wordt heel sterk van koud afdouchen!

Onze huid is een perfect werkend orgaan! Ons lichaam is een prachtig werkend mechanisme. Het heeft echt geen hulp nodig, als je de juiste brandstof geeft. Vitamines, mineralen, kruiden, spoorelementen, zout en daarna heb ik het pas over eiwitten, koolhydraten en vetten. En water! Die zou ik bijna nog vergeten, terwijl dat wel de belangrijkste is! We bestaan 70% uit water, maar we drinken vaak te weinig. Daarnaast zouden we wel wat mineralenzout aan ons water toe kunnen voegen. Daarom maken we in de natuurvoedingswereld Solé. Dat is een oplossing van Keltisch zeezout in water. Het water is helemaal verzadigd met het zout. We bewaren dit in een jampotje in de kast. Hiervan doen we elke dag een theelepel in onze drinkfles. Hiermee vul je je mineralen tekort aan. Vroeger haalden we onze mineralen uit onze voeding, maar helaas verbouwen we tegenwoordig op arme grond. Waardoor het gehalte aan mineralen naar beneden is gekelderd. Biologische landbouw voedt de grond nog wel, maar alleen Demeter landbouw geeft nog terug aan de Aarde. Demeter denkt dus niet alleen aan het product, maar ook aan het behoudt van goede grond.

Een gezond lichaam stinkt niet
Deze uitspraak choqueert nogal wat mensen. Wat je ruikt zijn afvalstoffen. Natuurlijk heb je die altijd, maar als je het lichaam voldoende geeft om die af te voeren, dan zal je niks ruiken. Sinds ik gezond eet ervaar ik dat ik geen slechte ochtendadem meer heb. Ik dacht altijd dat dat normaal was, maar blijkbaar kan het ook anders. Ik heb ook alleen aanslag op mijn tanden als ik bewerkte producten eet. Ik merk dat ik meer zweetlucht ruik als ik meer afvalstoffen kwijt moet. Een teken dat ik beter moet drinken (en dan drink ik nog het liefst citroenwater). Maar ook een teken dat mijn lichaam op dat moment hard aan het werk is om iets te verwerken.

Oil-cleansing 
Je huid klaart enorm op van gezond eten. Maar met deze vervuilende wereld is het nog wel verstandig om deze regelmatig te reinigen. Laatst kwam ik oil-cleansing tegen, daar ben ik erg enthousiast over. Het laat de vetbalans van je huid intact en droogt dus niet uit. Je doet (jojoba)olie op een watje, smeert je gezicht in. Je gaat daarna bijvoorbeeld even tandenpoetsen en dan reinig je je huid met een hete vochtige doek, net zoals je die soms bij de Chinees krijgt. Dit doe ik niet elke dag, je moet je eigen ritme hiervoor zien te vinden. Hiervoor reinigde ik door te stomen met kamille. Een eetlepel kamille in een kom heet water en daar 5-10 minuten boven hangen met een handdoek erover. Een heerlijke verwennerij en erg verfrissend. Heel belangrijk is om na deze methodes met koud water af te spoelen om je poriën te sluiten.

Oil-pulling
Wat overigens ook leuk is om te proberen is oil-pulling. Een methode om afvalstoffen uit de mond te reinigen door een eetlepel kokosolie of sesamolie in de mond te spoelen. Ze stellen voor om dat 20 minuten vol te houden… dat is wel erg lang. De afvalstoffen gaan in de olie zitten en daarna spuug je die uit in de prullenbak.

Het internet staat ook bomvol recepten voor natuurlijke deodorant van zuiveringszout, kokosolie en een zetmeel gemaakt. Of tandpasta van zuiveringszout en kokosolie. Bleek je tanden met een beetje kurkumma poeder en spoel met Keltisch zeezout. Natuurlijk kan je ook een natuurlijke deodorant of tandpasta kopen in de natuurwinkel. Deze zijn gebaseerd op zouten en kruiden.

Ik gebruik geen dure crèmes meer, alleen nog jojobaolie. Mijn huid kon nergens tegen. Ik heb al mijn allergieën verwijderd met NAET Therapie, maar die crèmes blijft een euvel en eigenlijk helemaal niet gek: synthetische troep! Ookal zitten er natuurlijke producten in, het is een product wat houdbaar gemaakt is. Natuurlijke producten bederven, smeer alleen verse eetbare producten op je huid.

Huidmasker
Naast de genoemde methodes kan je een maskertje maken van havermout en amandelmeel. Deze kan je in je huid kloppen. Ik heb ook een aloe vera plant in huis. Af en toe snijd ik een vers stuk blad af en smeer het plant vocht op mijn huid. Wat ook heerlijk is, is cacaoboter!

Doe in ieder geval vooral wat voor jou goed voelt. Vind je eigen patroon, ritme, luister naar je lichaam!

Recept Solé:

Los ongeveer 1/3e keltisch zeezout op in 2/3e water. Het water is helemaal verzadigd als er nog zout op de bodem blijft liggen. Dit bewaar je uit het zonlicht. Elke dag gebruik je 1 theelepel.

[bol_product_links block_id=”bol_565441945e842_selected-products” products=”9200000041191635″ name=”Jojobaolie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]