by

Noten, meer dan alleen lekker

gemengde noten
Door: Bionoot

Noten zijn niet alleen heel lekker. Naast een heerlijke snack zijn noten ook nog eens erg gezond. Maar toch is er steeds de vraag, waarom zijn noten gezond? Dit heeft verschillende redenen. Gezonde noten bevatten zijn bovenal veel onverzadigde vetten die erg goed voor je zijn. Dit is bij elke nootsoort van toepassing. Verder kunnen noten een positieve bijdrage leveren aan het functioneren van verschillende organen. Gezondheid begint aan tafel. En dat geld ook voor noten, want je kunt ze ook verwerken in een van de vele recepten die je in de keuken bereid. Noten zijn heel gezond omdat ze veel voedingsstoffen bevatten die ons lichaam nodig heeft. Buiten de onverzadigde vetzuren zitten noten vol met eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten zoals koper, zink, calcium en omega 3 vetzuren. Dit zijn een heleboel stoffen die een toevoeging hebben voor je lichaam.

Welke noten helpen je met je gezondheid?

Noten eten voor een goed en gezond hart:

Noten hebben een gezonde invloed op je hart. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op hart en vaatziekte word afgenomen bij het eten van noten. Erg populaire noten die goed zijn voor het hart zijn walnoten, cashewnoten, amandelen en hazelnoten.

Noten eten als je Diabetes type 2 hebt of Obesitas:

Als je noten eet kan de kans op Diabetes type 2 sterk verminderen. Deze ziekte is te voorkomen, hierbij is een gezonde levensstijl en gezonde voeding enorm belangrijk. Vaak word gedacht dat noten dik maken. dit is echter een fabeltje. Sterker nog, noten helpen je juist met afvallen. Dit komt doordat ze de honger stillen en eetlust verminderen, de opname van calorieën verlagen en je energieverbruik verhogen. Het belangrijkste is dat je de noten eet in de juiste hoeveelheid. Dus niet teveel en niet te weinig. Wanneer je een handje noten per dag eet (ongeveer 30 gram) zit je altijd goed. Aanbevolen word om maximaal 50 gram noten per dag te eten

Minder kans op Prostaatkanker

Cashewnoten zijn een verminderde kans op prostaatkanker. Deze bevatten een grote hoeveelheid seleen, meer dan in alle andere soorten noten.

Conclusie, eigenlijk zijn alle noten goed voor je.

Eigenlijk zijn alle noten gezond. Pinda´s bevatten heel veel vitaminen B11 en foliumzuur, walnoten zorgen er voor dat u voldoende omega 3 vetzuren binnen krijgt. De meeste vitaminen E zitten in amandelen. Cashewnoten bevatten een grote hoeveelheid aan seleen. Elke noot heeft zijn eigen goede eigenschappen en ze bevatten allemaal enorm veel gezonde voedingstoffen. Maar zoals eigenlijk bij alles geldt, eet niet te veel. Zoals eerder genoemd wordt een maximum van 50 gram per dag aangeraden. Wanneer je een handje noten per dag eet zit je goed. En om te genieten van alle goede eigenschappen van noten raden we je aan om te variëren in de soorten. Of kies voor een notenmix.

Gewone noten of biologische noten?

Noten die je in de winkel koopt zijn vaak in massa’s verbouwd waarbij gebruik word gemaakt van kunstmest en worden besproeid met chemische middelen. Deze middelen zijn slecht voor het milieu maar het halen ook de kwaliteit van de noten naar beneden. Biologische noten worden op zuivere grond gekweekt zonder giftige meststoffen en worden niet bespoten met allerlei chemische middelen. Op deze manier blijven de noten puur wat zorgt voor een beter opname van het lichaam. Of eigenlijk beter gezegd, zoals de natuur het heeft bedoeld. Wanneer je kiest voor biologische noten ben je niet alleen goed bezig voor jezelf maar ook voor dier, natuur en de aarde!

Bron:
Bionoot – natuurlijk lekker