by

Pfeiffer

Vorig jaar juni 2015 kreeg ik Pfeiffer, of wellicht had ik het virus al in mijn lichaam, maar besloot het toen zijn kop op te steken. Een alternatief arts, had namelijk het virus 1 jaar daarvoor al geconstateerd, door middel van pendelen.

Omdat er zo weinig bekend is over het behandelen van pfeiffer, wil ik graag mijn ervaringen delen. Ik spreek dus niet van advies; ieder mens is anders! Ik laat jullie alleen weten wat ik heb geprobeerd, en wat jullie, met ondersteuning van een therapeut, zouden kunnen proberen.

Klachten/symptonen
Toen mijn Pfeiffer begon, was ik heel ziek. Ik had koorts, dikke lympfeklieren, ik kon niet slikken van de pijn. Ik lag op de bank te steunen en te puffen. Alles was teveel, zelfs normale tv kijken, waardoor ik natuurdocumentaires ging kijken als entertainment. Ik ben nooit hooggevoelig geweest, maar door pfeiffer weet ik nu hoe het is als geluid en drukte te veel wordt.
Na een week of anderhalf was de ergste koorts voorbij en kon ik weer beter slikken. De opgezette lympfe hielden langer aan. Voor de keel zet ik normaal echineaforcedruppels in en gemberthee, gezien dat niet hielp, ging ik naar de huisarts, die de diagnose stelde.

Ik had ook veel last van hete benen en kon alleen inslaap vallen als ik die in een koud water bak had gezet voor het naar bed gaan. Ik deed hier dan ook Meine Base in en/of magnesium vlokken. Je kan ook magnesium spray op je voetzolen sprayen.

Bij vrouwen zal de menstruatie zich anders gaan gedragen omdat de lever en menstruatie nauw verbonden zijn.

Bij pfeiffer heb je yin-tekort! Koud afdouchen helpt heel goed.
Deze oefening helpt ook goed, wel 8x doen he!

Spirituele lessen
Het was erg lastig om toe te geven dat ik ziek was. Ik wilde graag door met mijn leven, maar ik moest accepteren dat dat niet kon. Spiritueel gezien heeft het mij veel geleerd. Ik moest toen wel ‘in het hier en nu zijn’, want ik kon niet anders. Daardoor kon ik leren omarmen waar ik op dat moment ben, en niet steeds wensen voor iets anders of in de toekomst leven. Daarnaast liet ik in de periode daarna alles vallen wat te veel energie kostte. Ook vrienden en familie werden nauw bekend met mijn grenzen, want nu moest ik wel naar ze luisteren. Ik leerde dan ook goed te luisteren naar mijn lichaam, wanneer rust te nemen. Nooit gedacht dat ik een half jaar uit de running zou zijn!

Suppletie
Ik had natuurlijk meteen advies gevraagd aan kennissen en begon met Pau d’arco en gebufferde vitamine C. Voor Pau d’arco was ik erg gevoelig, daardoor ben ik minder gaan nemen, maar uiteindelijk ben ik maar ermee gestopt. Curcumma was mij ook geadviseerd, maar dat heb ik niet genomen. Ik deed het wel in mijn eten, maar dat is lang niet genoeg. Ik had achteraf gezien ook veel meer vitamine C kunnen innemen.

Ik ben ook bij de homeopaat geweest die mij iets gaf wat bij mij paste en ik ben bij een natuurgeneeskundige geweest die mij bachbloesemdruppels gaf. Ik probeerde elke dag yoga te doen. Doordat je geen energie hebt, weinig motivatie om te koken.

Uiteindelijk vond ik in december pas een kuur van Heel, tincturen die de lever en de lympfe draineren. Dit heb ik volgens dosering genomen en het sloeg aan: mijn klachten werden even erger en daarna ging het een stuk beter met mij! Ik ben toen ook een hogere dosering van vitamine C gaan innemen. Je moet asorbinezuur nemen, ik had Esther-C, ook goed denk ik, maar duurder. Vier keer per dag, het kan geen kwaad. Sindskort staat er een vademecum online met algemeen advies voor pfeiffer.

Eind December ben ik bij Revitalis geweest. Een kliniek in Waalre die nieuwe technologie uit Duitsland toepast, namelijk vitamine infusen. Ik heb het helemaal niet op infusen, maar ging er toch heen om te kijken hoe het zat. De arts heeft de juist informatie in handen en gaat eerst met labonderzoek na waar je tekorten liggen. Voor mij is dat duur en gezien mijn spirituele aard heb ik meer interesse voor alternatieve methodes die niets hoeven te kosten. (pendelen of kinesiologisch testen kan je immers zelf) Uit het onderzoek bleek dat de lever waardes weer normaal waren! Maar mijn energie was nog niet hersteld. Mijn Q10 (en ATP) was laag en hij adviseerde mij om Q10 te gaan nemen zodat deze cofactor in de energie levering geen probleem meer zou zijn. Er kunnen ook andere oxiderende processen in de weg liggen. Ik zag het niet zitten om weer geld te besteden om erachter de komen wat deze zijn. Ik had meer interesse in mijn lichaam ondersteunen.

Beweging
Van stil zitten word je moe. Inmiddels een half jaar thuis, mijn conditie helemaal weg; tijd om beweging op te pakken. Beweging is immers van belang voor je energie levering, ontgifting en zoveel andere processen! Ik deed al veel aan yoga, maar nooit langer dan een half uur… Ik heb sindsdien geprobeerd om de regelmaat op de pakken. Elke dag yoga of wandelen. In het begin was fietsen soms nog te veel en lag ik de rest van de dag weer op de bank. Zorg voor een rustdag! Eindelijk, begin februari voelde ik mij niet ziek meer. (ik heb in januari ook een maand koud afgedouched, dat heeft ook bijgedragen aan het in balans brengen van de yin)

Ondertussen al die tijd vaak Q10 en vitamine C genomen, maar ook vitamine D en B12. Hebben deze dan toch effect gehad? Het potje Q10 was weer op en na een paar weken nam de vermoeidheid ook weer toe.  Ik krijg ook weer eens last van eczeem en migraine voor mijn menstruatie. Voor mij toch tekenen dat de lever het moeilijk heeft. Ik ga weer Q10 nemen (dit keer een vorm die het lichaam zelf moet omzetten) Ik eet meer fruit, bijvoorbeeld kiwi en groene appels. Ik kom nog steeds grenzen tegen als ik te veel inspanning lever. Laatst ging ik zwemmen en daarna kreeg ik weer hete benen! …

Een jaar later
Ben ik weer gaan werken, maar werd ik weer ziek omdat de lever de nieren heeft uitgeput. De lever haalt Yin energie uit de Nieren, de nieren zijn de bron van energie. Ik ben dit keer dan ook niet zo moe, maar wel ziek. Ik moet mijn Yin en Jing opbouwen met voeding en meditatie/yoga. Zie onderstaand informatie over yin.

 

Als je familie hebt die lekker voor je kookt, dan kan je vragen een sapje voor je te maken:

 • 2 wortels
 • 1 sinaasappel
 • 1 groene appel
 • centimeter gember (niet te vaak gember ivm hitte)

Ook goed om te eten/drinken:

 • Bietjes
 • Cranberrysap
 • citroenwater
 • uien
 • witlof
 • asperges
 • ei
 • artisjok
 • groene groentes

Natuurlijk altijd verstandig om geen suikers te eten en veel groen!

 

Meer informatie over yin tekort:

Receptjes:

 • Appel(moes) met amandel en zaden, bijv zonnebloempitten
 • Beenmerg bouillon met miso, paksoi, bonen, zoete aardappel

Yin granen:

gierst, gerst, tarwekiemen, tarwe, rijst, teff, quinoa, amaranth

 

Zaden zijn erg yin!

Denk aan:

Zonnebloempitten zijn vooral goed voor de longen en nieren. Ze helpen

Bevochtig de longen van rokers.

Pompoenpitten zijn de hoogste in zink. Ze zijn vooral goed voor de milt

en de nieren. Ze verlichten abdominale pijn en constipatie.

Lijnzaad zijn goed voor de lever en de nieren en zijn rijk aan omega-3 vetzuren.

Kastanjes zijn zoet en voeden en versterken de milt en Nieren.

Walnoten voeden en versterking van de longen en nieren. Ze zijn laag in

verzadigde vetten.

Amandelen bewegen stagnatie en slijm congestie in de longen

Paranoten voeden de lever en houdt vast aan de diepe reserves van energie

Sesamzaad vooral zwarte sesamzaadjes zijn zeer voedzaam en

aanvulling van nieren en lever. Ze zijn goed voor nachtelijk zweten, opvliegers en andere hormonale onevenwichtigheden.

 

Daarnaast: zeewier, micro-algae (chlorella, spirulina), Royal jelly, Bijpollen, Ghee (geklaarde roomboter, kokos

 

Yin Bonen:

tofu, zwarte bonen, kidney bonen, mung bonen (kiemen), bietjes, snijbonen, kuzu

 

Yin fruit:

persimmon = kakifruit, druiven, zwarte bessen, frambozen, moerbeien, bananen, appel, watermeloen

 

Dierlijke producten zijn erg yin

Geiten of koe melk, eieren, schelpdieren, sardientjes, eend, rund en varken.
Bereid ze als bouillon, stoofvlees of rijstpap. Eet niet te veel dierlijke eiwitten, 75 gram per maaltijd is voldoende. Meer kan het lichaam niet in 1 x verteren.

 

 

In het Engels heet Pfeiffer ‘mono’. Hier nog een mooi verhaal van een man in het Engels.
How I Healed My Failing Liver Naturally, Jeff Roberts