by

Stap 3: Hoe ziet mijn dag eruit?

Stap 3: Na de dranken pakken wij de voeding aan. Hoe ziet mijn dag eruit?

Ontbijt:               Havermout of boekweitpap met lekkere zaadjes, noten en fruit

Tussendoor:      fruit

Lunch:                Eiwit met groenten

Tussendoor:      fruit & noten

Diner:                 Eiwit met groenten

Tussendoor:      plakjes komkommer met kaas

Dit is een basis. ’S Ochtends neem je het beste koolhydraten op en geeft je energie voor heel de dag. Het is voldoende voor iemand die een doorsnee baan heeft. Probeer eerst de basis uit, laat je lichaam er aan wennen, luister goed naar je lichaam.

Heb je een fysiek zware baan, dan kan je wellicht nog koolhydraten toevoegen tijdens de lunch. Dan heb ik het dus over brood, rijst of zaden, maar dan wel de volgranen/bruine rijst variant. Liever geen granen omdat deze de darm schaden. Ook is tarwe in 50 jaar slecht van kwaliteit geworden, daarom adviseer ik oergranen zoals de inmiddels bekende spelt, maar ook rogge, kamut of gebruik zaden zoals quinoa, zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad.

Havermout is een glutenarm graan rijk aan calcium en ijzer. Gluten schaden de darm, vandaar de keuze. Boekweit is een zaad, daardoor ook glutenarm en rijk aan magnesium. Variatie is altijd goed.  De ene dag eet je havermout met banaan en cacao, dan appel met kaneel en rozijntjes en de andere weer rode bessen! Klinkt toch harstikke lekker?!  Deze ingrediënten doe je ’s avonds voor het slapen in een kommetje met rijstmelk (of amandelmelk, cocosmelk…ect). Dat kost maar 30 seconden aan tijd! Terwijl jij slaapt, weken de zaden, noten en graan en ’s ochtends als je wakker word is het al klaar. Je kan het koud eten of even warm maken. Het is ook handig om het fruit in de diepvries te bewaren, zo kan je makkelijk handjes pakken.

De rest van de dag heb je dus geen brood of rijst nodig, omdat je fysiek niet veel uitspookt. Je kiest dan voor een eiwit met groenten. Eiwitten zijn:

Dit is een richtlijn: Per maaltijd maximaal aan eiwitten, kies uit:

 

  • Kippeneieren 2 stuks
  • kwark 70 gram
  • Yoghurt 100 gram
  • paddenstoelen 250 gram
  • Peulvruchten 30 gram (droog gewicht)
  • vis/vlees: 75-100 gram
  • zaden 100 gram
  • Noten 40 gram
  • Kaas 20 gram

 

Voeg aan de lunch en het diner altijd wat goede vetten en kruiden toe. Bijv. Olijfolie op een salade en kokosolie of roomboter bij het bakken. Kruiden zijn weer een heel verhaal apart, graag wil ik daar ook nog eens induiken! Kurkumma met zwarte peper is in ieder geval heel erg gezond!

Voorbeelden voor de lunch:

  • Maaltijdomelet met groentes, kurkumma, koriander en peper
  • Bietensalade met geitenkaas, boerenkool, munt en bruine rijst
  • Gewokte of geroosterde zoete aardappel met linzen en boerenkool of spinazie, kurkumma, koriander en peper
  • Wrapjes met zalm, komkommer en sla
  • Paleo pannenkoekjes van 2 eieren en 1 banaan met snack groentes on the side
  • Oerbrood met geitenkaas, peer, pecannoten en rucola